joi, 21 februarie 2013

Stiuci de weekend



O partida de pescuit se poate naste dintr-o simpla “scanteie”. Orice mic cuvant iti poate aprinde fitilul iar explozia microbului in sange va fi iminenta. Asa eram noi intr-o vineri seara, band o bere si uitandu-ne la stiri, iar afara ploua de 3 zile neincetat. Activitatile casnice, de weekend, devenisera subiect de prima pagina inca de la mijlocul saptamanii. Stateam cu varul meu Giovan si ne uitam in gol la televizor in timp ce femeile casei planuiau de zor invazii de aspiratoare, bombardamente cu detergenti si bombe calorice la pranz.

O noua speranta...

Eram disperati sa gasim un motiv care sa ne urneasca de pe teritoriul ostil iar  Domnul Busu, loial ca intotdeauna, ne da o veste minunata. “Ploile inceteaza iar maine vom avea soare si 18 grade celsius”. Giovan se uite la mine iar eu ma uit la el. Ne intelesesem din priviri. ”Ia zi meserie... ai vreun program maine?”zice el catre mine.”Pai cica ar trebui sa fac curat in casa. Tu?”... ”Si eu la fel. Mergem maine la o stiuca?”
Raspunsul a fost categoric DA! “Lasa ca facem curat dupa ce venim”. Ne certam un pic cu Maresalele iar a doua zi plecam la pescuit cu promisiunea ca ne intoarcem la pranz sa indeplinim obiectivele.
De cate ori plec la pescuit impreuna cu varul, cu o seara inainte, ne consultam trusele cu naluci. Fiecare dintre noi isi mai cumparase cate ceva nou, vreun swimbait, vreun vobler, noi tipuri de gume sau multe alte “decoratiuni” pescaresti.
Imi achizitionasem in urma cu cateva zile,  2 seturi de swimbait-uri produse de Savage Gear, de 9,5 cm si de 13 cm,culoare Dirty Roach si Perch. Eram foarte mandru mai ales ca varu` nu auzise de ele pana atunci. Fara a ramane mai prejos, el scoate tantos din geanta 2 salmo skinner, unul floating iar unul sinking. ”Ee...ce zici...de astea sti?”... Eu le stiam dar nu le aveam. ”Da da...sigur!”... raspunzandu-i sec si printre dinti.
Incepem sa ne facem lansetele pentru ca maine sa nu mai pierdem timpul. Eu doream sa incep partida de a 2-a zi folosind o lanseta de 2,40 m pe care instalasem o mulineta de 2500 FD, incarcata cu fir textil de 13 lbs. Giovan isi pregatea de zori o lanseta mai scurta, atasandu-i o mulineta de 2000 pe care a impodobit-o cu un fir textil mai gros de 16,5 lbs. Mai facem un schimb de naluci, mai bem o bere si mergem la culcare.

Se face ora 6:30 si plecam in graba spre balta iar dupa numai 30 de minute eram deja cu nalucile umede. Nivelul apei era destul de scazut, o ocazie buna de a observa mai atenti agataturile. Incep partida cu swimbait-ul Perch de 13 cm, armat cu un carlig offset de 6/0 iar el monteaza un jig de 5 grame cu carlig de 3/0 pe care introduce un shad alb cu cap rosu.
Zona in care pescuiam era plina de buturugi, ideala pentru stiuci. Nu trec 15 minute si varul deschide partida cu o stiuca. 



     





     Timp de o ora avem atacuri peste atacuri. Stiucile atacau “cu valu`n cap”. Era spectaculos! Avand o asa activitate ne hotaram sa facem un test. El sa dea cu Skinnerul iar eu cu swimbaitul de 13 cm. Zis si facut!







Giovani reuseste sa prinda 3 stiuci iar eu ramasesem cu rateurile.  Ma mut 100 metri mai in dreapta, langa un cordon de stuf, si reusesc sa sparg gheata.

Se facuse ora 11 si soarele incepuse sa dea in clocot apa. Stiucile insi incetasera activitatea iar timp de o ora nu am mai avut atac, nici eu nici el. Ne intoarcem la ponton si luam o barca pentru a tatona o zona cu plauri, in speranta ca doamnele s-au bagat la umbra. Dupa o ora de pescuit in toate directiile si utilizand toate nalucile din trusa,  realizam cu tristete ca dintoasele nu mai au pofta de mancare.
Ne linistim un pic, mancam un sendvis, fumam o tigara si ne gandim ce am putea face mai departe. Era totusi devreme sa plecam acasa, mai ales ca ne asteptau aspiratoarele. Ne reapucam de pescuit iar in timp ce mulinam usor simt cateva “ciuguleli” consecutive in lanseta. Ceva ataca naluca insa era prea mic sa o inghita. Giovan are acelasi tip de atac. Ne dam seama rapid ca un banc de bibani traverseaza prin fata noastra.
Schimbam rapid  tactica si incepem sa tatonam zona, cu jiguri mici si shaduri de 3-5 cm. Se pare ca avusesem dreptate iar timp de 20 de minute avem parte de o distractie pe cinste la biban.

                                                                                 
                                                                                              
 Ne uitam la ceas si batea de ora 13:00. Dupa nici cateva secunde suna telefonul ce anunta retragerea catre casa. Ne facusem damblaua in acea zi si mai aveam de indeplinit promisiunile facuta familiei. Plecam multumiti dupa o zi de pescuit superba , plina de driluri dar si de rateuri spectaculoase, din pacate mai multe din partea mea. Mama natura ne daruise inca o data cateva ofrande din gradina ei iar noi, recunoscatori, am respectat-o ca de obicei.
Respectati natura si va veti bucura de frumusetile ei si pe viitor!

 Mult respect si fire intinse tuturor!




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu