vineri, 16 august 2013

Vara la pescuit




PESCÁR, pescari, s. m. I. Persoană care se ocupă cu pescuitul și uneori cu conservarea peștelui (1) pescuit; persoană care practică pescuitul sportiv; p. ext. persoană care vinde pește. II. Nume dat unor specii de păsări din familii diferite care trăiesc pe lângă ape, în cârduri mari și se hrănesc cu pește (1), dintre care unele sunt de talie mijlocie, cu corp îndesat, cu gât scurt, cu cioc ascuțit și curbat la vârf, cu picioare scurte și degetele anterioare reunite printr-o membrană înotătoare (Larus), iar altele au corpul scurt, ciocul mare, penajul colorat în tonuri de cenușiu și albastru-verzui (Alcedo). – Lat. piscarius. 


              Multe definitii si intelesuri cuprinde termenul de pescar, insa putini sunt cei ce inteleg intreg fenomenul. Majoritatea catalogheaza "pescarii" ca fiind acei tampiti ce stau pe malul baltii, cu soarele`n cap si cu o undita in mana asteptand ca pluta sa se duca la fund. 
              " Hai frate ma lasi cu pestele tau! M-as plictisi de moarte sa stau o zi intreaga sa ma uit la pluta aia "... zicea un prieten intr-o seara, in timp ce eu povesteam la terasa ce driluri cu stiuci am avut pe la concursuri. Refuzul din partea acestor "incordati" de a primi o explicatie tehnica, logica si teoretica va exista intotdeauna. Tot acesti indivizi, neintelegand fenomenul, influenteaza in mod indirect,inconstient fauna acvatica. Cum? Dintr-o povestire total banala a unuia, care ne zicea noua cum a fost in delta, si pescuia de pe un vapor impreuna cu alti 30 de insi, dupa stiuca si au prins vreo 50 kg de marlite ca degetul. 

       Am adus acasa vreo 10 kile de stiuca sa am de-o prajeala", au fost cuvintele care m-au lasat rece. Asta se intampla cand oamenii nu inteleg fenomenul, si nu se gandesc ca ceea ce au facut ei de fapt, este o crima. " Sau mai rau a fost cand am auzit pe cineva " Sa scoata domne rapitorul din balta ca-i mananca puietul"....mhh ... Rapitorul devine usor usor Diavolul din peisajele rurale, unde oameni lovesc cu betele si furcile orice l-i se pare ca aduce rau comunitatii.

                Trecand peste aceste aspecte, decid sa fac o partida de pescuit pe lacul de langa casa, cu speranta cu voi captura cativa salai. Pe acest lac de cativa ani, toamna se face genocid la salau. Mii de puieti de salau de circa 10 cm sunt prinsi de catre infometatii satelor de prin jur. Nici un singur pescar(braconier) nu pleaca acasa fara 10-12 kg de puiet de salau. Cu informatiile la zi, decid sa merg sa testez balta prin toate tehnicile posibile. Sunt in concediu asa ca de ce sa stau in casa, chiar si pe caldura asta.
                 Ce a urmat puteti vedea in imaginile de mai jos:












              A fost o zi reusita cu capturi destul de bune. Cel mai important este ca am avut parte de adrenalina si ca am iesit in natura. Am avut ocazia de a testa naluci noi si totodata tehnici noi. Iubiti natura ca e mai buna decat toate! O zicala a Oanei Cuzino usor restilizata .
                                                                 




                                                         Fire intinse tuturor!!
              

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu